The Dyscalculia Toolkit (2007 ve 2013)”, “Overcoming Difficulties with Number (2009)”, ve The Dyscalculia Resource Book (2011)” isimli kitapların yazarı olan diskalkuli uzmanı Ronit Bird’ün diskalkulili çocukların ebeveynlerine yönelik önerilerini sizler için derledik:
1. El becerilerinin kullanımını gerektiren somut materyaller kullanın: Çocukların oynarken eğlenebilecekleri ve bir yandan da keşfetmelerini sağlayacak somut, kullanışlı ve çok yönlü materyallerdir (Küboid çubuklar, dienes blokları, zar ya da domino taşları vb.).
2. Nokta örüntülerini tanıma becerilerini geliştirebilmek için zarları ve domino taşlarını kullanın: Zar kullanımını gerektiren oyunlar oynanabilir. Zar atıldıktan sonra gelen sayıyı tanımlayan noktaların tek tek sayılmasından çok gelen sayı numarasının nasıl farkına varabileceklerini öğretin. Domino taşlarının kullanıldığı oyunlar da oynanabilir. Zarlardaki ve domino taşlarındaki noktaların biçim benzerliklerine vurgu yapılabilir. Çocukların zar üzerindeki biçimlerin içinde yer alan farklı biçimleri görebilmeleri teşvik edilebilir. Örneğin; zar üzerindeki 6 sayısının karşılığı olan noktalar içinde 2 tane 3’ün, 3 tane 2’nin ya da 4 ve 2’lerin farkına varmak gibi.
3. "Sayma tuzağına" dikkat edin: Bu durum kendi içinde tekrarlayan, kısır bir döngüye benzetilebilir. Bu sorunu yaşayan çocuklar için hesaplama işlemleri henüz otomatikleşmemiştir ve her yeni hesap işlemi sayma yoluyla bulunmaya çalışılır, bu da çocukların çoğunlukla sayma ile meşgulken sorudan uzaklaşmalarına ya da çoğunlukla cevaptan emin olamamalarına neden olur. Bu kısır döngünün kırılabilmesi için sayıların bir bütün olarak kullanıldığı değil, küçük bileşenlere ayrıldığı oyun ve etkinliklerin kullanılması yararlı olabilir.
4. Çalışma kağıtlarından çok oyunlara ve etkinliklere odaklanın: Belirli matematik güçlüklerinin çözümüne odaklanan oyun ve etkinliklere ulaşmak çok zor değildir. Matematikle ilgili herhangi bir problem ya da bulmaca pratik bir şekilde çözülebilir olmalıdır. Bu oyunlar çocukların matematikle ilişkili önemli konuları ya da noktaları bir yandan ilgi çekici bir biçimde ara ara hatırlamalarına ve bir beceri olarak otomatikleşmelerini sağlar.
5. Sayı sisteminin ondalık yapısının tekrarlanmasına önem verin: Çocuğunuza onluk sayı sisteminin doğru bir zihinsel modelini oluşturmasında yardım edin. Bunun için kullanılabilecek yöntemlerden bir tanesi sayı patikaları kullanmak. Bir değerleri için onlu bloklar kullanmak veya birler ve onlar basamakları için adımla sayma yönteminin kullanımını teşvik etmek.
6. Adım adım ilerleyin: Öğrenilmesi gereken herhangi bir konuyu mümkün olduğunca küçük kademeli adımlara bölün. Bir sonraki adıma geçmeden önce çocukların içinde bulundukları adımı keşfederek, tekrarlayarak ve prova ederek iyice anlamalarına yardımcı olun.
7. Çocukların görsel zihin modelleri oluşturmalarına yardım edin: Zihinde görsel imgelerin oluşmasını sağlayacak somut ve elle tutulur materyallerin kullanımını teşvik edin. Yanıtın mekanik olarak sunulduğu materyal ve kaynakların kullanımından kaçının. Taslaklarla ve diyagramlarla yapılan bütün çalışmalar öğrenme rotaları ya da görselleştirme tekniklerinin pratik edilmesi olarak değerlendirilmelidir.
8. Matematik dilini keşfedin: Matematik terimlerini özenle açıklayın. Bir matematik işleminin her aşamasında çocukların düşüncelerini ifade etmeleri için cesaretlendirin. Temel matematik işlemleri için yaygın olarak kullanılan eşdeğer ya da benzer kelimeleri kullanarak çocuğunuzun matematik dilini mümkün olduğunca genişletebilirsiniz. Örneğin: ‘çıkarma’ için ‘eksi’, ‘farkını bulma’ gibi.
9. Soyut işlemler ve formüller için acele etmeyin: Bırakın çocuğunuz işlemleri yazıya dökmeden önce manipüle edebildiği materyallerle mümkün olduğunca çok zaman geçirsin. Diyagramları ve taslakları somut ve soyut işlemler arasında kademeli bir geçişe destek olmaları için kullanın.
10. Anlamak için öğretin: Bellek problemleri çoğunlukla spesifik öğrenme güçlükleriyle ilişkilidir ve çeşitli düzeylerde çocukların matematik performanslarını etkilemektedir. Örneğin, çarpım tablosunu öğrenme ile ilgili sorunlar disleksili ve diskalkulili çocuklar arasında yaygın olarak görülen bir olgudur.
Kaynak: http://www.ronitbird.com/wpcontent/uploads/2013/09/toptentips.pdf
Bilgi almak için iletişim formunu eksiksiz doldurun sizi arayalım
BİZE ULAŞIN