"Disleksi", "disgrafi", "dispraksi" ve "diskalkuli" kavramları özgül öğrenme güçlüğü şemsiye terimi altında yer almaktadır.
Bu kavramların yanlış kullanımından dolayı kavram karmaşası yaşanabilmektedir.
Özgül öğrenme güçlüğü hakkındaki bilgi eksikliği bu kavramın dikkat eksikliği, hiperaktivite ve hatta zaman zaman zihinsel engel ile karıştırılmasına sebep olmaktadır.
Özgül öğrenme güçlüğü bir hastalık ya da zeka engeli değil bir farklılıktır. Özgül öğrenme güçlüğü olan bireyler diğerlerinden farklı öğrenme hızına, stillerine ve yöntemlerine sahiptir.
Reid’e (2011) göre disleksi; çocuklarda ve yetişkinlerdeki bilgiyi işlemle süreçlerindeki farklılıkların bir sonucudur. Bu süreç ise, bireyin bilgiyi nasıl duyumsadığı, algıladığı, bilgiyi nasıl organize ettiği, sakladığı ve yine bilgiyi nasıl kullandığı ile ilgilidir.
Disleksili bir birey bütün bu süreçler boyunca zaman zaman zorluklara da dönüşebilen farklılıklar ortaya koyabilmektedir. Bu zorluklar daha çok okuma-yazma becerilerinde kendini gösterse de disleksi öğrenmeye ilişkin hemen hemen bütün alanlarda kendini gösterebilmektedir. Bu bakımdan disleksili bireylerde gelişim sürecini kişiye özel planlamak önemlidir.
Bazı genel belirtiler aşağıdaki gibidir;
BİZE ULAŞIN