Günlük yaşamın beklenmeyen ve travmatik olayları karşısında çocuklarla konuşurken, ebeveynler ve eğitimciler için ipuçları.
Her geçen gün gelişen teknoloji ve 7/24 haber kültürü özellikle çocukların zaman zaman anlamlandırmakta zorlandıkları travmatik haberler için de kapı aralamış oluyor. Çocukların bu travmatik olaylarla ilgili öğretmenlerine ve ebeveynlerine sorular sormaları ise aslında oldukça olağan ve sağlıklı bir durum.
Sorulara cevap verirken çocukların gelişimsel dönemlerine uygun cevaplar verilmesi önemli. Bazı ipuçları ise şöyle örneklendirilebilir:
1. Travmatik durumu nasıl gördüklerini anlayabilmek için çocukları dinlemek oldukça önemli. Aynı olay karşısında bir yetişkinin etkilendiği bir durumla, bir çocuğun etkilendiği durumlar farklı olabilir ve bu çocukların içinde bulundukları gelişim dönemlerine göre farklılık gösterebilir. Okul ortamlarında psikolojik danışmanlarından destek alınması yararlı olabilir.
2. Çocukların bu tür olaylar karşısında sorabilecekleri ‘Neden’ ve ’Niçin’ böyle olaylar oluyor ile başlayan sorularına yine yaş dönemlerine uygun cevapların verilmesi gerekli. Burada önemli olan nokta, zor ve travmatik olaylar karşısında her zaman için zor durumda kalanların yardımına koşacak, yardımsever ve iyi insanları, kötülüklerden koruyacak insanların da olduğu mesajının verilmesi.
3. Çocukların travmatik olaylara ilişkin görüntülerden mümkün olduğunca uzak tutularak bu görüntülere tekrar tekrar maruz kalmalarının önlenmesi bir diğer önemli unsur.
4. Maruz kalınabilecek muhtemel travma durumlarına karşı bir eylem planının bulunması ve bu tür durumlarda aranabilecek numaraların bilinmesi önemli olabilir. Travmatik olayların etkilerine karşı okul psikolojik danışma servislerinden destek alabileceklerini bilmeleri gibi.
5. Çocuklar için travmatik etkileri olabilen durumlar yetişkinler için de travmatik olabilir. Sizin bu durumlar karşısında vereceğiniz tepkiler ve iç huzurunuzu nasıl sağladığınız çocuklar için de model oluşturacaktır. Ebeveynler ve öğretmenler olarak iç huzura gereken önem verilmeli.
6. Çocukların çok stresli ve kaygılı olduğu durumlar için egzersizler, derin nefes alıp verme, müzik dinleme gibi gevşeme egzersizleri işe yarayabilir.
Peki ne söylememeli? En önemli nokta; çocukların gelişim dönemlerine uygun olarak küçük çocuklarda çok fazla detaya girmeden anlayabilecekleri bir şekilde açıklamalar yapılması.
Kaynak: Usable Knowledge: When Bad Things Happen. From the Graduate School of Harvard.
Bilgi almak için iletişim formunu eksiksiz doldurun sizi arayalım
BİZE ULAŞIN